Facebook

Ma64
Tegnap197
A héten1178
A hónapban5072
Összesen335501

 

Hatalmas csatában lépéselőnyre tett szert az AVUS a 13. helyért vívott csatában a Tatabánya ellen. A nagyszünetig a végsőkig kiegyenlített küzdelem zajlott, ám a meccs második felében a Szombathely ritmust tudott váltani és előbb két góllal húzott el, majd még tovább tudta növelni az előnyt. A két győzelemig tartó párharc első pontját tehát Kiss Csabáék szerezték meg és szerdán akár be is fejezthetik a szezont.

 

AVUS-Tatabánya 11-6

 

Mindkét csapat motiváltan kezdte a találkozót. Az elején még nem estek egymásnak a felek, de a feszültség érzése benne volt a levegőben – helyesebben a vízben. Rögtön az első fórból az ellenfél szerzett vezetést, de Ivan Basara azonnal válaszolt (1-1). Két és fél perc kellett az újabb találathoz, ismét Kolozsi volt eredményes. Közben azért történt egy s más a medencében. A mi az AVUS védőteljesítményét illeti, arra nem lehetett panasz. Sok esetben úgy tűnt, mintha olvasták volna az ellenfél játékát. Kiss Csaba nem csak vezérelte a védelmet, hanem a szokásosnál jóval gyakrabban állt be a tengelyébe, nevezetesen bekkbe. Volt egy kifejezetten szép szerelésük Garancsy Andrással párban. Sági Benjámin például eszméletlen ütemmel blokkolt. Ivan Basara hol berobbant a passzvonal közepébe, hol meg az indítást rántotta le. Másfél perccel a negyed vége előtt Kurucz Barnabás Kiss Csaba átadásából lőtt nagy gólt és ezzel egyenlített (2-2). Juhász Máté is labdát szerzett, majd 7 másodperccel az első szünet előtt ismét Ivan Basara zárta rövidre a tatabányai támadást.

A második negyedben sem történt sok változás a játék képében. Kiss Csabáék játéka magabiztosnak tűnt, de mégsem sikerült ezt a magasbiztosságot gólokban is mérhető különbségre váltani. Pedig ez a nyolc perc jól indult, Ivan Basara megszerezte a vezetést (3-2). Megvolt a lehetőség a különbség növelésére, de ekkor az ellenfél másfél percig bitorolta a labdát, miközben megint kiegyenlített (3-3). A csapat rutinos duója, Ivan Basara és Kiss Csaba is óriási lendülettel játszott. Közben Baj Marcell is labdát szerzett. Horváth Alex ebben a negyedben két bravúrt is bemutatott, egyéb ténykedései között húzást is védett. A 6. percben Ekler Bendegúz fájós válla ellenére is nagy gólt lőtt (4-3). Kolarik azonban büntetőből egyenlített (4-4).

A térfélcsere után kétszer is az ellenfél blokkja állította meg a hazai lövéseket. Ekler Bendegúz blokkolt, majd labdát szerzett. Horváth Alex is egyre jobban belelendült. Juhász Máté labdaszerzés után megindult, Hajmási Andrástól visszakapta, majd a kapuba küldte a labdát (5-4). Egy perc múlva Szentesi fórból egyenlített (5-5). Most Kiss Csaba hozta játékba Ivan Basarát, aki már triplánál járt ekkor (6-5). A védelem közben fáradhatatlanul szűrte a tatabányai támadásokat. Ivan Basara állta a sarat bekkben, Garancsy Andrásnak volt egy nagy blokkja, Ekler Bendegúz hozta el belőle a labdát. Aztán Kurucz Barnabás nyúlt a lövésbe és Horváth Alex szedte össze a lecsorgó labdát. Juhász Máté másodszor is betalált (7-5). Ezúttal Ivan Basara asszisztált hozzá, mégpedig rendhagyó módon. A rosszkéz oldalról érkező lövés a kapufáról a kapásszélen érkező Juhász Mátéhoz pattant. Ez volt az a történelmi pillanat, amikor a találkozó során először volt egynél nagyobb a különbség a két együttes között. Horváth Alexnek megint egy nagy bravúrja, Sági Benjámin pedig egészen ritka módon, ziccerben blokkolt. Az utolsó szünetre már úgy mentek a csapatok, hogy a magabiztos játék mellett megvolt végre a várva várt vezetés is.

Hátra volt még azonban az utolsó nyolc perc. Ekkor lehetett csak igazán érezni, hogy a Tatabánya, amelynek kellemetlen játékstílusa sok csapatnak nehezíti meg a dolgát, most egyre inkább zokon vette, hogy ebben a műfajban is felvette a kesztyűt Matajsz Márk együttese. Nagy eredmény ez a szezon elejéhez képest, amikor még a fizikai kontakt keveseknek feküdt a szombathelyi csapatból. Minden esetre egyre sűrűsödtek a csetepaték és az ezeket kísérő kisebb-nagyobb hisztik. Persze a meg ítélt és meg nem ítélt büntetők és kiállítások, megkérdőjelezett és meg nem kérdőjelezett, de mindenképp meg nem adott gólok csak fokozták a hangulatot. Polovic Krisztián büntetőt harcolt ki, Ivan Basara másodszor is belőtte (8-5). Horváth Alex védést védésre halmozott. Minél elkeseredettebben próbálkozott az ellenfél, annál nagyobb volt az ellenállás a hazai oldalon. Hoppál kihagyott lövése után Rustam Ukumanov lódult meg, majd betette a középen érkező Baj Marcellnek és csodaszép gól lett belőle (9-5). Majd a gólszerző csente vissza a játékszert, Ivan Basara pedig bevarrta az ötödik találatát (10-5). Kolozsi még szépített két és fél perccel a lefújás előtt (10-6). Kiss Csaba csodásan tette be Polovicnak középre, jött is a fór. Az AVUS játékmestere egyedül volt ziccerben, be is varrta. Csakhogy a zsűri végül is észrevette, hogy Matajsz Márk közben időt kért, így nem adták meg a gólt, visszafújták az akciót. A fórt újrajátszotta a Szombathely. Szerencsére ez is gól lett, így Garancsy András lett az utolsó gól szerzője (11-6).

Folytatás, május 16-án, szerdán, Tatabányán. Ha Kiss Csabáék itt is győznek, akkor övék a 13. hely. Ehhez persze Jászberényiéknek is lesz egy-két szava, és vélhetően nem csak szava. Kemény meccsre lehet számítani, hiszen az ellenfélnek is fontos, hogy minél jobb helyen fejezzék be ezt a szezont.

 

Rájátszás a 13. helyért, 1. mérkőzés

 

AVUS – Tatabánya 11-6 (2-2, 2-2, 3-1, 4-1)

V.: Csizmadia, Marjay

 

AVUS:

Horváth A. – Polovic, Takács, Kiss Cs., Basara 5, Garancsy 1, Kurucz 1. Cs.: Sági, Ekler B. 1, Baj1, Ukumanov, Juhász M. T. 2, Hajmási. Edző: Matajsz Márk

 

Tatabánya:

Jászberényi – Mészáros, Szabó B., Katonás 1, Fazekas, Hoppál, Szentesi 1. Cs.: Kuncz, Márkus, Kolozsi 3, Kalanovics, Kolarik 1, Máthé. Edző: Zantleitner Tamás

 

Gól emberelőnyből: 5/2 és 9/3 (+1 páros kiállítás)

Ötméteres: 1/1 és 1/1

Kipontozódott: Polovic (30. p), Takács (27. p.), Ukumanov (31. p.)

Kiállítva – cserével végleg: Katonás (32. p.)

 

- KissCsabi.hu -