Facebook

Ma85
Tegnap197
A héten1199
A hónapban5093
Összesen335522

Óriási csatában, sok kalamajkával tarkított mérkőzésen szerezte meg a három pontot az AVUS a Tatabánya otthonában. Volt itt minden: kapu lerántás, cserés-, illetve csere nélküli kiállítás, reklamálás, és még sok más. Mindenek előtt azonban szombathelyi részről óriási lelkesedés, győzni akarás, merészség és tartás. Az AVUS soraiból többeknek ez volt a legjobb meccse a saját szemünkkel látottak közül. Bár a Tatabánya mindent megtett annak érdekében, hogy megtörje a fiatal szombathelyi csapat erejét, de nem sikerült. Győzött az a csapat, amely a legjobban alkalmazkodott a körülményekhez akkor, amikor erre a legnagyobb szükség volt.

Tatabánya – AVUS 7-9

 

Talán még a vártnál is nagyobb csatát hozott az AVUS tatabányai vendégszereplése. Az előjelek nem voltak a legjobbak. Egyik legjobbja, Ivan Basara nélkül utazott a csapat a szombat délutáni összecsapásra, illetve nem tartott a csapattal Kutasi Rómeó sem, így még a szokásosnál is több utánpótlás korú játékos ült a kispadon.

Horváth Alex rögtön védéssel kezdett, de a 2. percben mégis az ellenféltől Francsics szerezte a találkozó első gólját (1-0). Elöl nem nagyon jöttek be a lövések az elején – nem csoda, a Tatabánya kapuját a korábbi válogatott kapus, Jászberényi Gábor őrzi ebben a szezonban. Kivédett, kihagyott és blokkolt lövésekből volt jócskán a következő 3 percben. A meccs ezen szakaszában, konkrétan az első nyolc perc alatt nem volt kiállítás. Szerencsére nem kellett megvárni az első fórt, hogy szombathelyi gólnak örülhessünk – mármint a csapat és jelen sorok írója, mivel rajtunk kívül senki nem volt a tatabányai sátortető alatt, aki az AVUS győzelmét szerette volna látni. Egy szó, mint száz alapos labdajáratást követően Kiss Csaba átadásából Garancsy András bombázott a hazaiak kapujába (1-1). Kiss Csaba hiba szerzett labdát kétszer is, a második alkalommal egészen hihetetlen módon a labda útját számította ki és hamarabb odaért a passzra, mint ahogy az átadás címzettje egyáltalán észlelte volna, hogy felé tart a játékszer. Az a fránya második gól csak nem akart összejönni. A történeti hűség kedvéért meg kell említeni, hogy a Tatabánya meglehetősen kellemetlen játékstílust képvisel. Nem a hagyományos, szép, fantáziadús pólót képviselik, inkább a fizikai erő fegyverét használják arra, hogy felülkerekedjenek ellenfelükön. Ez a stílus általában nem fekszik a fiatal csapatoknak, így az AVUS-nak sem, hiszen főként az utánpótlás korú játékosok fizikai adottságai még nem érik a felnőttekét. Az ellenfélnek viszont összejött a második: fél perccel az első szünet előtt Kolarik volt eredményes (2-1). Már ebben a nyolc percben is úgy tűnt, hogy van mit keresgélnie Kiss Csabáéknak ezen a meccsen, de ekkor még csak egy halovány reménysugár kezdett pislákolni.

A második negyedben egy szinttel feljebb kapaszkodott a Matajsz-legénység. Ekler Bendegúz megint elhozta a labdát, rögtön az első akcióban Rustam Ukumanov átadását Takács Kristóf váltotta gólra – de milyen gólra! Újra egyenlített az AVUS (2-2). A Szombathely kazah légiósa ezen a meccsen nem lőtt gólt, de hátul betonkemény oszlopa volt a vasiak védelmének. Mindjárt a gól után blokkal szabadította fel az egyébként fantasztikusan védő Horváth Alex kapuját. Az ítéletmentes első szakasz után előkerültek a játékvezetői sípok is, megjött az első kiállítás. Nem csak ennen a hátrányban, de összesen sorozatban háromszor hárított Horváth Alex – harmadszorra center ziccerbe nyúlt bele nagy bravúrral. Ismét Kiss Csaba szerzett labdát – közben fáradhatatlanul irányította az elképesztően jól záró védelmet. Ekler Bendegúzkét lövését is blokkolták, a harmadik csak simán célt tévesztett. Horváth Alex hihetetlen reflex-szel halászta ki a jobb alsóba tartó labdát. Rustam Ukumanov halászta most el a játékszert, de nem sokáig birtokolhatta a csapata. Másodpercek múlva már a kazahot szórták ki a másik oldalon. Hátrányban Kiss Csaba óriásit blokkolt. Horváth Alex harcolt ki kiállítást, most viszont Kiss Csaba lövése is blokkról jött le. A kipattanóból azonban Garancsy András bombájával már a vezetést is átvette az AVUS (2-3). A nagyszünet előtt még kapott egy fórt a Tatabánya, de Kiss Csaba ellentmondást nem tűrően szedte ki Kalanovics kezéből a labdát.

A nagyszünet után aztán elszabadult a pokol. Most az ellenfél hozta el a labdát, de Ekler Bendegúz tett róla, hogy sokáig ne örülhessenek neki. Kiss Csaba lövését védte Jászberényi. A kipattanóra Rustam Ukumanov csapott le. A következő mozzanat a jegyzőkönyvben egyszerű kihagyott lövésként szerepel, de történt itt néhány dolog, ami nem került be a hivatalos jegyzőkönyvbe. Kiss Csaba gyönyörű csavart ejtésekor Jászberényi az egyetlen dolgot tette, amit még megtehetett, ha már nem érte el a labdát: nemes egyszerűséggel lerántotta a kaput, ezzel megváltoztatta a gólvonal helyzetét. Zárójelben jegyezzük meg, hogy onnan, ahol ültünk úgy lehetett látni, hogy a labda még így is belül volt a gólvonalon. Ehhez képest sem a gólt nem adták meg, sem azért nem osztottak ki semmilyen büntetést, hogy a rutinos kapus nem megengedett eszközzel próbálta meg elhitetni, hogy nem volt bent a labda – bejött neki. A szabálytalanságot szóvá tevő Kiss Csabát ugyanakkor cserével kiállították. Tették ezt a 3. negyed elején, egygólos különbségnél. Mit hívjunk a mérkőzésbe való belenyúlásnak, ha nem ezt? A Tatabánya köszönte szépen a lehetőséget és kiegyenlített Katonás jóvoltából (3-3). Szerencsére a vezérét vesztett csapat nem roppant meg, sőt, mintha kettőzött erővel küzdött volna a társaság abban a tudatban, hogy itt már minden mindegy – lapot húztak 19-re is. A jó hír az, hogy bejött 😊 Mintha a játékvezetőkben is felszakadt volna valamiféle gát, egymás után fütyültek mindenféle okból. Előbb Garancsy András, majd Polovic Krisztián harcolt ki emberelőnyt – utóbbit Garancsy András nagy magabiztossággal értékesítette is (3-4). A vasiak tizenegyese már a harmadik gólját lőtte. Közben az egész csapat csodálatos mezőnymunkát végzett. Mindig oda került egy segítő kéz, ahol a legnagyobb szükség volt rá, miközben nem volt ám nagyon könnyű dolguk – az ellenfél oldaláról kezdtek elharapózni az indulatok. Francsics Dániel négyperces kiállítása viszont – mint később kiderült – megpecsételte a Tatabánya sorsát. Garancsy András belőtte az ezzel az ezzel járó ötméterest (3-5), majd egy perccel később Ekler Bendegúz is betalált (3-6). Ha ez még mind kevésnek tűnne, újabb egy perc múlva Kurucz Barnabás már 4 gólosra növelte a Szombathely előnyét (3-7). Itt meg kell jegyezzük, hogy az AVUS 13-as számú játékosa embertelenül nagy melót tett oda ezen a délutánon – fáradhatatlanul küzdött, a medence minden pontján feltűnt, szabad szemmel majdnem lehetetlen volt követni. A négy perc alatt az ellenféltől összesen egyszer, Kalanovics talált be (4-7).

Az utolsó játékrészben ismét egyenlő létszámmal folytatták a csapatok a küzdelmet – szó szerint küzdelmet. Hamar kiderült, hogy nehéz helyzetbe kerülhet a Szombathely, ha a Tatabánya fizikai fölénnyel próbálja majd a helyzetét javítani – márpedig mindent megpróbált az ellenfél. Hat és fél perccel a megváltó dudaszó felhangzása előtt emberelőnyből Szentesi kezdte meg a felzárkózást (5-7). Kurucz Barnabás büntetőt harcolt ki – centerben fordult be. Ekler Bendegúzt Kalanovics akadályozta az ötméteres elvégzése közben. A vasiak lövőjének kezéből kiesett a labda. Kalanovics a cserés kiállítás sorsára jutott, Ekler Bendegúz pedig megismételhette a lövést és másodszor már nem akadályozták – nem is hibázott (5-8). 2:47-tel a lefújás előtt Megint ítéletet kapott az ellenfél és megint fórból jöttek közelebb (6-8). Kurucz Barnabás csodás góljával feltette a koronát a teljesítményére (6-9). Ekkor 2:19 volt még vissza és 3 volt a különbség közte. Ez azt jelentette, hogy kis szerencsével és jó védekezéssel akkor is kihúzhatták a végéig, ha nem lőnek többet. Nagyjából ez is történt. AZ utolsó két percben már nem elsődlegesen a gólszerzés volt a vasiak célja, sokkal inkább a kivárásra játszottak. Hoppál még lőtt egyet egy perccel a vége előtt (7-9). Az utolsó percet pedig sikerült kibekkelni.

Végre a kiállított Kiss Csaba is fellélegzett. Hatalmas volt az öröm az AVUS kispadnál. Végig helyt állt a csapat. Nem hagyták magukat fizikai erővel legyűrni. Nem csak hogy végig kitartott a csapat lelkesedése, de végig koncentráltan és nagyon fegyelmezetten, korukat meghazudtoló érettséggel játszottak. Ezt a játékot kellene átmenteni a hátralévő mérkőzésekre is és akkor könnyen lehet, hogy meglepetést is tud még okozni ez a csapat a végső helyezések tekintetében is.

 

E-ON Férfi OB. I., középszakasz, alsóház, 4. forduló

Tatabánya – AVUS 7-9 (2-1, 0-2, 2-4, 3-2)

V.: Molnár, Marosvári

Tatabánya: Jászberényi – Katonás 1, Francsics 1, Kuncz, Hoppál 1, Kalanovics 1, Szentesi Á. 1. Cs.: Szabó B., Márkus, Kolozsi, Kolarik 2, Máthé. Edző: Zantleitner Tamás

AVUS: Horváth A. – Polovic, Ekler B. 2 (2/1), Takács K. 1, Kiss Cs., Ukumanov, Garancsy 4 (1/1). Cs.: Baranyai, Baj, Juhász M., Hajmási, Kurucz B. 2. Edző: Matajsz Márk

Gól emberelőnyből: 9/2 és 8/4

Ötméteres: - és 3/2

Kipontozódott: Takács K. (28. p.), Ukumanov (31. p.)

Kiállítva – cserével végleg: Kalanovics (28. p.), illetve Kiss Cs. (19. p.)

Kiállítva – csere nélkül végleg: Francsics (20. p.)

Sárga lap: Matajsz Márk (19. p.)

További fotók a mecsről ITT.

 

- KissCsabi.hu -