Facebook

Ma93
Tegnap150
A héten832
A hónapban1140
Összesen325819

Szombati matinéra utazott Szegedre az AVUS. A Szombathely deklarált célja, a bennmaradás szempontjából nagyon fontos volt ez a találkozó Matajsz Márk együttesének. A jelenlegi sereghajtót mindenképp le kellett győzni ahhoz, hogy lépésről lépésre haladva úgy teljesítse a csapat az elvárást, hogy végig a saját kezében legyen a sorsa. A küldetés: teljesítve. Okos, fegyelmezett játékkal, a szegedi hibákat kihasználva magabiztosan győzött a vendég szombathelyi együttes Szegeden.

Szeged-AVUS 8-13

 

A bevezetőben említett okon kívül azért volt még egy pikantériája ennek az összecsapásnak. Eligazolása óta először utazott ellenfélként szülővárosába a Szombathely vezéregyénisége, Kiss Csaba. Mondhatja a Kedves Olvasó, hogy volt már erre példa a vízilabda történelemben máskor is, de ez most valahogy más volt, még külső szemlélőként is „torokba gombócot szorító” érzés volt, nemhogy olyasvalakinek, akik itt nevelkedett és hosszú évekig küzdött a helyi csapatért.

Engedjenek meg e sorok írójának egy kis szentimentális kitérőt. Az elmúlt több, mint 10 év nagy részében, amelyet eddig a medence partján töltöttünk, minden csapat – igen, a legesélyesebbek is – némi zabszemmel a hátsó felükben utaztak Szegedre. A csongrádi megyeszékhelyen talán csak egy évben volt bajnoki döntő esélyes csapat – maximum kettő, de mindig nagyon fontos pillére volt a vidéki vízilabdának. Minden csapat tudta, hogy sohasem lehet nyugodt, amikor a szegedi sátortető alatt vendégszerepel. Rendre megbotlottak és pontot hullajtottak még a legnagyobbak is. Egészen az elmúlt körülbelül 3 évig… Mert nagyjából ekkorra szembetűnő lett a változás. Egyre kisebb költségvetéssel, egyre szerényebb lehetőségekkel működik az együttes, amely ebben az évben – ki kell mondani – a kiesés szélére került. Matematikai esélyük persze még van, de látva az eddigi eredményeket, a reális esélyük az első osztályban maradásra erősen közelít a nulla felé. Fájó ezt kimondani, leírni. Reméljük, hogy nem olyan távoli az az idő, amikor majd arról írhatunk, hogy a korábbi LEN Kupa győztes csapat ismét hajdani fénykorát idézi.

No, de kanyarodjunk vissza a mérkőzés eseményeihez. Annál is inkább, mert Szombathely viszont Debrecen után a második olyan vidéki város, ahol szerencsére megvetni látszik a lábát a magas szintű vízilabda. Debrecennek sikerült a semmiből vízilabda csapatot és kultuszt építeni. Bízunk benne, hogy az AVUS is legalább ilyen ívű utat jár majd be és egy újabb erős bástyája lesz a pólónak. Az első lépéseket már sikerült megtenni az ügyben és a jelenlegi állás szerint minden esély megvan arra, hogy meg is vesse a lábát az első ligában a vasi csapat.

Tulajdonképpen kimondhatjuk, hogy Szegedre mindenképp esélyesként utaztak Kiss Csabáék. A csongrádi együttes erőssége ebben a pillanatban leginkább a gyorsaság lehet, ebben a mutatóban viszont az AVUS is jól prosperál. Ez a gyorsaság ráadásul kiegészül azzal a rutinnal, amelyet elsősorban Kiss Csaba és Ivan Basara képvisel a csapatban. Már a kezdésnél nyilvánvaló volt, hogy melyik csapat irányítja a mérkőzést. Az első gólnál Rustam Ukumanov olyan lazán pöckölt bele a labdába, mintha ez lenne a legtermészetesebb a támadóidő lejárta előtti másodpercekben. Senki sem számított rá, a labda pedig behullott a szegedi kapuba (0-1). Ekkor még gyorsan jött az egyenlítés büntetőből, Szilvasántól (1-1). Innentől viszont szisztematikusan haladt előre az AVUS. Polovic Krisztián harcolt ki fórt, majd a kiegészülést követően Ekler Bendegúz már akcióból volt eredményes (1-2). Kovács Barnabás lefordulásgóltól mentette meg csapatát, majd hátrányban is nagyot védett. Berki sima, majd cserés kiállítása után megint a végletekig kijátszották a fórt Kiss Csabáék és most is az ellenfél védelmének visszarendezőse körüli hibát használta ki – ezúttal – Polovic Krisztián (1-3). Az egész meccsen fantasztikusat nyújtó Polovic Krisztián percei következtek: előbb blokkolt, majd összeszedte a róla kipattanó labdát, ha meg már nála volt, akkor végigrobogott vele és bevágta (1-4). AZ első szünet előtt előnyből Korbán szépített (2-4).

A második negyed is hasonlóan indult. Az AVUS nem sietett, türelmesen várta a következő lehetőséget, ami 2 perc elteltével érkezett meg. Takács Kristófról kiszórták Fodort, majd az előnyős figura végén Kiss Csaba varázsolt: a közönséget „el”, a labdát meg a jobb fánál kiemelkedő Baj Marcell kezére, aki szépen be is tette a helyére, a kapuba (2-5). Szilvasán megint ötméteresből hozta a közelebb a Szegedet (3-5). Ivan Basara zseniálisan szerelt bekkben, Rustam Ukumanov pedig élt a helyzeti előnyével és második gólját megúszásból szerezte (3-6). Hajmási András is már másodszor szerzett labdát, de most nem sikerült gólra váltani a lehetőséget. Polovic Krisztián is kétszer csente el a játékszert, majd Hajmási András blokkolt. Baj Marcell büntetőt harcolt ki, Ivan Basara pedig hibátlanul értékesítette (3-7).

A nagyszünet után Ekler Bendegúz elhozta a labdát, Polovic Krisztián berobban a fához, Kiss Csaba tökéletesen adta fel megint a labdát, társa pedig már a harmadik gólját szerezte (3-8). Rustam Ukumanov sem akart lemaradni, egy perc elteltével már ő is harmadszor volt eredményes (3-9). Pár perces rövidzárlat következett a szombathelyi játékban. A szegediek már-már reménykedni kezdtek, mivel zsinórban lőttek hármat.  Zsigri akcióból szépített (4-9). Rustam Ukumanov kemény átlövést blokkolt. Farkas akciógólt lőtt, majd Korbán büntetőből közelebb lopta csapatát (6-9). Mire azonban túlságosan beleélhették volna magukat a helyzetbe, addigra Garancsy András nemes egyszerűséggel átnyúlt ellenfele fején és elkanalazta tőle a labdát. Leadta a játékszert, majd labda nélkül felúszott, Rustam Ukumanovtól visszakapta és ekkor már a szegedi kapuba zúdította (6-10). Az utolsó fél percben még pont sikerült végig vinni egy teljes akciót. Rustam Ukumanov blokkolt, Kiss Csaba labdát szerzett, Baj Marcell kiállítást harcolt ki. Ekkor már csak 9 másodperc volt hátra a negyedből. Ebből 7 is elég volt Polovic Krisztiánnak arra, hogy negyedik gólját is megszerette (6-11).

Az utolsó nyolc percből már kettő is eltelt, mire gól esett, de mindjárt kettő: egy itt, egy pedig ott. Baróthy és Garancsy András voltak az elkövetők (7-12). Kiss Csaba, majd Kovács Barnabás is megszerezte az ellenféltől a játékszert. Rustam Ukumanov megint megakadályozott egy lövést, majd a labdát is megszerezte, de végül mégis az ellenfél volt eredményes Vidovics révén (8-12). Rustam Ukumanov szinte azonnal válaszolt (8-13). Volt még hátra közel 2 perc, így csak később derült ki, hogy ezzel már a végeredményt állította be.

Minden szempontból remek játék volt szombathelyi részről. A remekül irányító Kiss Csaba majdnem végig vízben volt, csak a végén pihent egy kicsit. Polovic Krisztián és Rustam Ukumanov 4-4 gólt vállaltak a 13-ból. Ami pedig talán még ezeknél is fontosabb, hogy a fiatalok, az ifi korú játékosok is és a serdülő Galambos Gergely is sok lehetőséget kapott és remekül megállták a helyüket. A jövő szempontjából az ilyen mérkőzések egyik legnagyobb nyeresége, hogy a fiatalok rutint tudnak szerezni és egyre nagyobb szerepet tudnak majd vállalni a felnőtt csapatban is. Ez a talákozó jó ómen. Ha ilyen összeszedetten és fegyelmezetten játszik a csapat a szezon hátralévő részében is, akkor minden bizonnyal olyan lesz a végső eredmény is, amelyre méltán lehet majd büszke a csapat és természetesen a város is.

Ezzel a győzelemmel fontos lépést tett a szombathelyi csapat céljai elérése felé. A következő héten két összecsapás vár az AVUS-ra. Szerdán a Pécs érkezik Szombathelyre, majd szombat délután az AVUS vendégeskedik Tatabányán.

 

E-ON Férfi OB. I., Középszakasz alsóház, 2. forduló

ContiTech Szeged – AVUS 8-13 (2-4, 1-3, 3-4, 2-2)

V.: Marosvári, Németh

Szeged: Molnár D. – Baróthy 1, Berki, Korbán 2 (1/1), Szilvasán 2 (2/2), Fodor, Farkas 1. Cs.: Leposa – Zsigri 1, Sikter, Mickic, Irmes, Mekkel, Vidovics 1. Edző: Varga Péter

AVUS: Kovács B. – Ekler B. 1, Takács, Kiss Cs., Baj 1, Basara 1 (1/1), Ukumanov 4. Cs.: Galambos G., Polovic 4, Sági, Garancsy 2, Hajmási, Kurucz, Edző: Matajsz Márk

Gól emberelőnyből: 10/2 és 8/1

Ötméteres: 3/3 és 1/1

Kipontozódott: Garancsy (27. p.)

Kiállítva – cserével végleg: Berki (6. p.)

- KissCsabi.hu -