Facebook

Ma119
Tegnap150
A héten858
A hónapban1166
Összesen325845

A 2018-as év első bajnoki mérkőzésén a nemrég átadott új fedett uszodában fogadta az AVUS a BVSC-t. Egy félidőn keresztül remekül tartotta magát az óriásit küzdő szombathelyi csapat. Ezt követően azonban egyre nőtt a különbség és bár a küzdeni akarás végig megmaradt, de az eredményjelző táblán komoly Vasutas győzelem állt a lefújás pillanatában. A táblának pedig általában igaza van.

AVUS - BVSC 7-14

 

Néhány hét szünet után újra bajnoki fordulóra gyülekezetek az első osztályú vízilabda csapatok szombaton. A Szombathely ezúttal vendéglátó volt, mégpedig azt a BVSC-t fogadta Matajsz Márk együttese, akit a 3. fordulóban, a Szőnyi úton alaposan megszorongatott.

A Vasutasoknak feltétlenül becsületére válik, hogy láthatóan nem vették félvállról az ellenfelet – ebben nyilván nagy szerepe volt az első meccs emlékeinek. Azt mindenképpen fontos leszögezni, hogy a találkozó esélyese a papírforma szerint a vendég BVSC volt.

Ennek megfelelt, hogy az első gólt ők szerezték – személy szerint Török Béla. Azért nem volt ok a kétségbeesésre. A BVSC kellemetlen játékstílusára megfelelően tudtak reagálni Kiss Csabáék. A kapuban Kovács Barnabásnak már az elején oda kellett tennie magát 1-1 lövéshez, emellett több támadást is eredményesen védekezett ki az AVUS. Elöl az első komoly helyzet Rustam Ukumanov kapufájából adódott, a kipattanóra rávetődő Kiss Csaba kezét nemes egyszerűséggel kiütötték a labda alól. Ekler Bendegúz ejtéssel próbálkozott, melyet Györke könnyedén húzott le. Szépen összehangolt védekezéssel Rustam Ukumanov és Ivan Basara összehozta, hogy a labda végül is Kovács Barnabás kezében kössön ki. Végre megszületett az első haza gól is: Kiss Csaba mesterien kivitelezett lövése a jobb pipába vágódott be (1-1). Az első két gól nehezen született meg, de utána megtört a jég. Ambrus góljára Rustam Ukumanov válaszolt (2-2). Kovács Barnabás bravúrjára volt szükség az újabb BVSC gól elkerüléséhez. Ekler Bendegúz után Garancsy András is kipróbálta, érdemes-e a magyar mezőny valószínűleg legmagasabb kapusának ejteni. A végeredmény ugyanaz lett, mint néhány perccel korábban. Pásztor megint vezetést szerzett a vendégeknek. Baj Marcell centerakciójának egy ötméterest köszönhettünk – egyben a büntetőt lövő Ekler Bendegúz is megszerezte egyetlen gólját a találkozón (3-3). Döntetlennel zárni a negyedet olyan lett volna, mint ha egy jó tündér teljesíti a legnagyobb álmunkat. Ezt tette tönkre Sugár, amikor fél perccel az első szünet előtt megint vezetéshez juttatta a Vasutasokat (3-4).

A második negyedben is nagyjából annyit kellett várni az első gólra, mint a meccs elején. Sajnos abban is egyezett a forgatókönyv, hogy az ellenfél szerezte, mégpedig Ambrus. Egy támadással később Hajmási András adta fel szépen húzásra Baj Marcellnek – csiribí-csiribá és máris csak egy volt közte (4-5). Létay Krisztián büntetőből növelte csapata előnyét, Mészáros Csaba fórban talált be (4-7). Az olló elkezdett szétnyílni. Kovács Péter centerben nem tanult korábbi hibájából, így megint támadót fújtak ellene és támadhatott az AVUS. Ekler Bendegúz most az ejtésnél sokkal jobb lövést választott. Ritkán látni laposan ilyen jól meglőtt labdát. Majdnem meg is lepte vele Györkét, de sajnos ott maradt a „majd” és a „nem”. Kovács Barnabás a vízre pattanás pillanatában ölte meg a következő vendég lövést. Takács Kristófnak Ivan Basara segített be a védekezésben, Kovács Barnabás pedig elkanalazta a labdát. Kisvártatva megint Ivan Basara mutatott be bámulatos és kicsit szemtelen labdaszerzést, de közben Takács Kristófot kiállították, így a nagyszünet előtt már nem sikerült közelebb araszolni az ellenfélhez.

A térfélcsere után a tendencia folytatódott. Összességében több mint 10 perc tiszta játékidőn keresztül csak a BVSC szerzett gólt összesen hatot zsinórban, ebből a harmadik negyedben négyet. Az AVUS-nak is voltak helyzetei. Hamjási András megpróbálkozott a rosszkéz szélről a kötél mellől, de fizikai képtelenség volt ott átjuttatni a labdát. Kutasi Rómeó megelőző szerelésének Czigány nem örült, mégsem lett belőle gólt. Sokadszorra is kiderült, hogy Györkével szemben nem nagyon érdemes ejtéssel próbálkozni, legfeljebb csak Ivan Basarának, mert az ő technikája volt egyedül elég a sikerhez (5-11). Ahogy Kiss Csaba megfogalmazta a találkozó utáni sajtótájékoztatón, a játéknak ebben a szakaszában már kevesebb volt az oxigén, jó részt ennek tudható be, hogy gyakrabban jöttek a hibák. Ekler Bendegúz megpróbálta beejteni a labdát a védők gyűrűjébe centerbe, de nem volt hely középen bármit is kezdeni az érkező játékszerrel. Kiss Csaba meglepte Várnait, Kovács Barnabás így elkanalazhatta a labdát. Kutasi Rómeó lefordult, de mire odaért a kapu elé, már nem volt ereje helyezni a lövést, így hasba találta a kapust.

Az utolsó 8 percnek már gyakorlatilag reménytelen helyzetből vágtak neki Kiss Csabáék. Az előbbi megállapítást az is alátámasztja, hogy Matajsz Márk egyre többet pihentette a kulcsjátékosait. Az igen dicséretes, hogy a BVSC három legjobb bajnoki góllövője (Létay, Török, Czigány) együtt mindössze 2 gólt szereztek, ellenben Ambrus, aki eleddig összesen hatszor talált be, most egymaga harmadik találatát szerezte (5-12). Ivan Basara azért még megvillantotta lövőerejét (6-12). Szintén a Szegedről szerződtetett légiós segített be Kiss Csabának bekkben, így ketten elcsenték a lasztit. A mérkőzés talán legszebben kidolgozott akcióját a 27. percben láthattuk: Kiss Csaba Garancsy Andrást a rosszkézen, ő bejátszotta a középen berobbanó Polovic Krisztiánnak, aki szép mozdulattal befejezte az akciót (7-12). Még mindig küzdött a csapat. Kiss Csaba, Garancsy András és Kutasi Rómeó és szerzett 1-1 labdát, de ennek ellenére az utolsó 5 és fél percben már összesen két hazai lövéskísérlet volt és egyik sem volt sikeres. Az ellenfél még növelte is az előnyét. A meccs így 14-7 arányú BVSC győzelmet hozott.

Kiss Csaba a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy nincs szégyellnivalója a csapatnak. Ameddig bírták erővel és levegővel, méltó ellenfelei voltak az egyébként papíron erősebb BVSC-nek. Később nekünk azt is hozzátette, hogy azért a 7 gólos különbséget soknak tartja, 4-5 gólos különbséget azonban reálisnak lát a két csapat között. Az újságírói kérdésekre kiemelte, hogy bízik abban, hogy az alapszakaszból még hátralévő mérkőzéseken végig partiban tudnak majd maradni fejben és szeretnének még meglepetést okozni. A csapat nevében Matajsz Márk vezetőedző megköszönte a mindig nagyon lelkes szombathelyi közönség támogatását, melyet Kiss Csaba még kiegészített azzal, hogy hihetetlenül sokat jelent, hogy a szurkolók még a vesztes mérkőzés után is ünneplik a csapatot.

Ahogyan Matajsz Márk említette, hogy a csapat útja még igen hosszú és rögöst. A következő „rög” januér 27-én, idegenben a Vasas együttese lesz. Ezt követően még hátra van szintén idegenben a Kaposvár, majd hazai medencében a Debrecen és az UVSE. Ezek ellen a csapatok ellen még bőven lesz lehetősége bizonyítani az AVUS fiatal együttesének, hogy igenis van helye az első osztályban.

 

E-ON Férfi OB.I., „A” csoport, 10. forduló

AVUS – BVSC-Zugló 7-14 (3-4, 1-3, 1-4, 2-3)

V.: Mucskai, Kun

AVUS: Kovács B. – Ekler B. 1 (1/1), Takács K., Kiss Cs. 1, Baj 1, Basara 2, Garancsy. Cs.: Cvetic, Polovic 1, Ukumanov 1, Kutasi, Hajmási, Kurucz. Edző: Matajsz Márk

BVSC: Györke – Czigány, Török 1, Létay 1 (1/1), Kovács P. 1, Pásztor 2, Mészáros. Cs.: Szakonyi – Csapó 1, Sugár 2, Várnai 1, Ambrus 3, Szabó Bence 1, Szabó Bendegúz. Edző: Szűcs Levente

Gól emberelőnyből: 5/1 és 8/5

Ötméteres: 1/1 és 1/1

További fotók a meccsről ITT.

 

- KissCsabi.hu -