Facebook

Ma112
Tegnap150
A héten851
A hónapban1159
Összesen325838

Vízilabda történelmet írt az AVUS csapat szombat este, amikor is megszerezte első győzelmét és ezzel együtt első pontjait is az első osztályban. Az első negyed második fele sokkolta a csapatot és a nézőket is, de ezt követően módszeresen és fokozatosan dolgozták le hátrányukat és fordították meg a találkozót Kiss Csabáék. A csapat most is komoly tartásról tett tanúbizonyságot, egy pillanatra sem adta fel a harcot, ahogy a közönség is töretlenül hitt a győzelemben. Mindenki megkapta méltó jutalmát.

AVUS – Kaposvár 10-8

 

Jól indult a találkozó nem volt gólzápor, látszott, hogy mindkét csapatnak nagyon fontos a három pont megszerzése. A negyednek már több, mint a fele eltelt, amikor Varga Zsolt elsőként talált be és szerzett vezetést a vendégeknek. Ez nem lett volna akkora gond, Ivan Basara szinte azonnal válaszolt és egyenlített. Inkább az volt az ijesztő, hogy a vendégek klasszisa 2 percen belül 3 alkalommal maradt ott gyakorlatilag védő és ezzel együtt blokk nélkül, pedig lehetett előre sejteni, hogy ha helyzete lesz lőni fog és ha lőni fog, nagy eséllyel be is fog találni. Ezzel gyorsan kétgólos vezetést szerzett a Kaposvár és egyelőre nem látszott, hogy mikor és hogyan fog tudni kikászálódni a Szombathely ebből a nem kellemes szituációból.

Mindennek a tetejébe a második negyed is úgy indult, hogy szinte rögtön gólt kapott az AVUS: Giga talált be és ezzel már 4-1 volt az állás oda. Aztán csak elindult a gépezet végre. Kiss Csaba rutinját kihasználva szerzett egy emberelőnyt. Elsőre ugyan nem sikerült belőni Ekler Bendegúznak, de olyan szerencsés volt a csapat, hogy a kipattanó Polovic Krisztiánhoz érkezett, aki viszont az ismétlést belőtte és szépített (2-4). Kisvártatva épp Polovic volt az, akiről kiállítást ítéltek. A fór ezúttal sem jött össze, de Takács Kristóf lövése a kapusról ment ki. Sarokdobásból az AVUS jöhetett. Kiss Csaba szépségdíjas passzt ejtett Polovichoz a kapu elő – lövőcsellel mindenkit elküldött egész Kínáig, majd hajszál pontosan és tökéletes ütemben varázsolta oda a játékszert egy csodás gólhoz és máris csak 1 volt közte (3-4). A negyed derekán Kovács Olivér növelte az előnyt (3-5). Kiss Csaba energiájánál talán csak higgadtsága volt nagyobb: hiába húzták-vonták, ütötték, rángatták az ellenfél védői felváltva, nem jött ki a sodrából. Mi több, maradt ereje arra is, hogy ő szerezze a soron következő szombathelyi találatot (4-5). Az ellenfél is nyilván mindent bevetett, Nikola Giga már a második gólját szerezte (4-6). Ekler Bendegúz is megtalálta a góllövő kezét (5-6). A térfélcsere előtt azért már sikerült igencsak bíztató pozícióba küzdenie magát Matajsz Márk együttesének. A szó szoros értelmében, hiszen a vízilabda tudáson kívül fizikai értelemben is fel kellett venni a kesztyűt a kemény pólót játszó kaposváriakkal szemben.

     

A nagyszünet után aztán jött az első hangrobbanás az uszodában: Kiss Csaba óriási szabaddobás bombával kiegyenlített (6-6). Szintén fontos eleme volt a sikernek, hogy Matajsz Márk fent hagyta a kapuban Kovács Barnabást, akinek nem volt sok védése az első két negyedben, de a térfélcsere után kamatostól meghálálta a bizalmat és elkezdett extrákat védeni a kapuban. Úgy látszott, végre teljesen összeáll az AVUS játéka. Egy perc telt csak még el, amikor Takács Kristóf (úgy tűnik, neki fontos gólok jutnak a szezonban) vezető gólra váltotta a Baj Marcell által kiharcolt kiállítást (7-6). Ezen a ponton megtörni látszott a Kaposvár lendülete. Kiss Csaba iszonyú fontos pillanatban blokkolt, ziccert akadályozott meg, nem tudta kiegyenlíteni az állást az ellenfél. A kaposvári próbálkozások rendre kimaradtak. Garancsy András jól használta ki gyorsaságát, amikor lefordult az ellenfélről, Kiss Csaba pedig szinte az egész medencét átdobva megint precíziós pontosságú labdát tett oda. A ziccert egy kicsit nehezítette, hogy Garancsy András jobbkezes létére a rosszkéz oldalon tudott kapura törni, de nagyszerűen megoldott a feladatot és kétgólosra növelte a hazai előnyt (8-6). Az utolsó szünet előtt Vindisch megint közelebb lopta csapatát (8-7). A harc keménységét mi sem mutatja jobban, mint hogy ekkora már kipontozódott a másik oldalon a válogatott keretbe frissen meghívott védő, Sántavy, vagy például a rendszerint elnyűhetetlen Kiss Csabát azért kellett pihentetni, mert percek óta alig látott ki a csetepatékból – persze az ellenfélnek sem kell a szomszédba menni ahhoz, hogy tudja mit jelentene a Szombathely számára elsőszámú vezérének esetleges kiesése.

Belecsaptunk hát az utolsó 8 percbe. A Szombathelynek jó hír volt, hogy Varga Zsolt rögtön az elején beszedte harmadik hibáját is, így kipontozódott. Az eset úgy esett, hogy Polovic büntetőt harcolt ki, amelyet Ivan Basarának nem sikerült belőni. Ellenben a kipattanóra rávetette magát, majd nagyon rutinosan kapura tűzés helyett összehozta, hogy az ellenféltől ketten is ráessenek. A játékvezetőt dicséri, hogy bár ez egyértelműen büntető szituáció, de nagyon ritkán szokták befújni, ezzel büntetve az ötméterest kihagyó játékost. Minden esetre nagy szerencsénkre az éles szemű sípmester a szabályok szerint járt el, a vétkes pedig az imént említett Varga Zsolt volt, ez pedig a harmadik hibája volt. Garancsy András odaállt az újabb ötöshöz és ő már nem hibázott. Újra kettő volt közte (9-7). Aztán Cvetic összeszedett egy végleges, cserés kiállítást. A negyed harmadik percében Baj Marcell nagyon fontos gólt szerzett, ugyanis ezzel háromra nőtt az AVUS előnye, ez pedig már nagy esélyt adott arra, hogy ebből valamennyit meg lehet őrizni a lefújásig. A Kaposvár körömszakadtáig küzdött, de rendre meghiúsultak a próbálkozások. Hol Kovács Barna volt a helyén a kapuban, Garancsy András neve több labdaszerzés során is felmerült, Ivan Basara mindig ott tűnt fel, ahol a legjobban kellett egy segítő kéz. Valójában fel lehetne sorolni szinte az egész csapatnévsort. Kutasi Rómeó, Baj Marcell, vagy az általában kevesebbet játszó Kurucz Barnabás is ott volt, ahol kellett egy ember és tette, amit ilyenkor kell. Egy emberként, vállvetve küzdött a csapat másodpercről másodpercre. Rustam Ukumanov óriási lehetőséget kapott, egyedül ment ziccerben, de nem választott jó befejezést. Kiss Csaba megint nagyon fontos pillanatban blokkolt. Ekkor már csak két és fél percet kellett kibírni. A legvégén még kettős fórból Giga szépített, de így is 10-8-ra a Szombathely győzött. Megkezdődött az örömünnep.

A közönség csaknem a meccs teljes időtartama alatt olyan volt, mint a hetedik mezőnyjátékos, vagy a második kapus, vagy leginkább mindkettő egyszerre. Óriási erőt adott a csapatnak. Meg lehet kockáztatni azt a kijelentést, hogy vannak csapatok, akiknek népesebb tábora van, máshol is vannak, akik szeretik a vízilabdát, de ilyen szeretetet, amivel a szombathelyi csapatot övezik a helyiek, ritkán látni. Ez annak a fényében különösen nagy dolog, hogy a vízilabda nem az elsőszámú sportág a városban – gondoljunk csak a Haladásra és a Falcora… Ez az este mindenkinek maradandó élmény volt, játékosnak, edzőnek, nézőnek, újságírónak egyaránt.

 

E-ON Férfi OB. I., „A” csoport, 5. forduló

AVUS – Kaposvári VK 10-8 (1-3, 4-3, 3-1, 2-1)

V.: Csanádi, ifj. Kenéz

AVUS: Kovács B. – Ekler 1 (1/0), Takács K. 1, Kiss Cs. 2, Baj 1, Basara 1 (1/0), Garancsy 2 (1/1). Cs.: Cvetic, Polovic 3, Ukumanov, Kutasi, Hajmási, Kurucz. Edző: Matajsz Márk

Kaposvár: Krémer – Lukács Á. B., Giga 3, Tóth K., Vindisch 1, Juhász-Szelei, Sántavy. Cs.: Kovács O. 1, Dobos, Pataki, Varga II. Zs. 3. Edző: Berta József

Gól emberelőnyből: 9/3 és 9/2 (ebből 1 kettős kaposvári előny)

Ötméteres: 3/1 és -

Kipontozódott: Ukumanov (32. p.), illetve Varga II. Zs. (25. p.), Sántavy (19. p.)

Kiállítva – cserével végleg: Cvetic (25. p.)

Sárga lap: Berta József (18. p.)

 

- KissCsabi.hu -