Vérnyomásnapló vezetése

Vérnyomásmérés - A helytelen mérési mód megtévesztő adatokat szolgáltathat

Mérés, mérési napló, a mért eredmények értékelése Az adatok naplóban történő vezetése segíti, hogy hosszabb távon, visszamenőleg is vérnyomásértékei vérnyomásnapló vezetése, s arról időről-időre a kezelőorvosnak is beszámolhasson A rendszeres önellenőrzés segíti, hogy ismerje betegségét, a változásokat és a panaszok, a gyógyszerek hatásánakesetleges összefüggéseit.

vérnyomásnapló vezetése magas vérnyomás vegetáriánus étrend

Ehhez rendszeres mérésekre, a mérések adatainak rögzítésére van szükség. A vérnyomásmérésta kezelés beállítása vagy módosítása idején naponta többször is el kell végeznie.

Jelmagyarázat

Később, ha a gyógyszerhatása kialakult, és az állapota stabil, az önellenőrzésekre ritkábban kell sort keríteni. Megfelelő információkat akkorkaphat, ha a "kritikus" időpontokban több mérést végez.

vérnyomásnapló vezetése tüdőtágulat pulmonalis hypertonia

Az adatok naplóban történő vezetése segíti, hogy hosszabbtávon, visszamenőleg is vérnyomásértékei legyenek, s arról időről-időre a kezelőorvosnak is beszámolhasson. A naplóegy oldala egy hónap vérnyomásmérési eredményeinek feljegyzését teszi lehetővé.

Miért fontos a vérnyomásnapló vezetése? Az ember vérnyomása számos tényezőtől függően, folyamatosan változik. A magas vérnyomásban szenvedő embereknek tisztában kell lenniük, mely tényezők növelik a vérnyomásukat, ezért esetükben különösen fontos a vérnyomásnapló vezetése. Mégis miben lehet segítségünkre a vérnyomásnapló? Először is, a kereskedelmi forgalomban kapható házi vérnyomásmérők közel sem olyan pontosak, mint a professzionális orvosi műszerek.

Ezen vezethető a szisztolés felsőa diasztolés alsó vérnyomás és a pulzusszám értékei. A napi gyógyszeradag rögzítése önmaga és az orvosaszámára is emlékeztetőül szolgálhat.

vérnyomásnapló vezetése a vese magas vérnyomásának szövődményei

Mi történhetett, ha a mérési eredmény kiugróan magas vagy alacsony? A kezelési előírások betartása mellett vérnyomásnapló vezetése vérnyomás általában csak minimálisan ingadozik.

Egy-egy mérés alkalmávalennél nagyobb vagy kisebb, akár különösen magas vagy alacsony értékeket is mérhet.

vérnyomásnapló vezetése pulzusszam edzes kozben

A szokásostól eltérő eredmény oka lehet: pontatlan mérés, technikai hiba. Mi a teendő, ha a szokásostól jelentősen eltérő vérnyomásértéket észlel?

Hogyan történjen a vérnyomásmérés?

Öt perces várakozás, nyugalmi állapot után meg kell ismételnie a vérnyomásnapló vezetése. Ehhez tanácsos a mandzsettát levenni,újból, pontosan felhelyezni, a kart ellazított helyzetben tartva újra mérni.

Ha az ismételt mérés közel normálisértékű, akkor az előzőt nem kell vérnyomásnapló vezetése, és "kórosnak" tekinteni, illetve a szokásos kezelésen önkényesen változtatni,soron kívül gyógyszert bevenni, vagy más gyógyszer szedését vérnyomásnapló vezetése.

Energiaválság Nyugat-Európában

Ha a vérnyomás jelentős változását észleli és: A kiváltó okot valószínősíteni tudja, például rendkívüli fizikai vagy pszichés terhelés, a szokásostól eltérő élvezeti szerfogyasztása alkohol, kávé, cigaretta stb.

Amennyiben a vérnyomás eltérése továbbra is jelentős, vérnyomásnapló vezetése tájékoztassa kezelőorvosát.

vérnyomásnapló vezetése vérnyomás csökkentése azonnal

Lehet, hogy érdekel