Nemi vérnyomás

Fogamzásgátló tabletták és a magas vérnyomás

Segít az inkontinencia és a prosztatarák megelőzésében

Vincze Dóra, kardiológus Arra a kérdésekre keressük a választ, hogy a női nemi hormonok miként befolyásolják a magas vérnyomást? Illetve a fogamzásgátló tabletták előidézhetnek-e magas vérnyomást?

Milyen gyakran alakul ki hipertónia a fogamzásgátlót szedő nők körében? Irodalmi adatok szerint, az orális fogamzásgátló tablettaszedés miatt, százalékban alakulhat ki magas vérnyomás. Az emelkedett vérnyomás, már a fogamzásgátló szedés megkezdése utáni hétben nemi vérnyomás. A vérnyomás emelkedés általában enyhe.

nemi vérnyomás

Hirdetés A szisztolés vérnyomás általában kissé jobban megemelkedik, mint nemi vérnyomás diasztolés érték. Csak nagyon ritkán fordul elő jelentős vérnyomás emelkedés, úgynevezett malignus rosszindulatú hipertónia.

A szisztolés és a diasztolés vérnyomás mérése

A fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása utána, vérnyomás érték körülbelül 6 hónap múlva a normális szintre visszaáll. Milyen hatása van a női nemi hormonoknak az érrendszerre?

nemi vérnyomás

Az a megfigyelés, hogy a menopaza, a változókor nemi vérnyomás hangulati hipertónia nők körében a magas vérnyomás előfordulása drámaian nemi vérnyomás, arra enged következtetni, hogy a szervezet által saját maga termelt ösztradiolnak nemi vérnyomás szerepe lehet a magas vérnyomás kialakulásában.

Nemi vérnyomás azt is megfigyelték, hogy azok a nők, akik a menopauza után ösztogén tablettákat szednek, a szisztolés vérnyomásuk kis mértékben megemelkedik.

Mit ad a testnek a szex?

Ezt úgy magyarázhatjuk, hogy az ösztrogén szintje a májban jelentősen megemelkedik a tablettát szedő nők körében a normális, fiziológiás szinthez képest.

Azoknál a változó korú nőknél, akiknél a hormon kiegészítést tabletta helyett tapasz formában biztosították, ott a vérnyomás emelkedés elmaradt.

  • Mit ad a testnek a szex?
  • Tüdő és magas vérnyomás
  • Ezek az agydaganat tünetei: hétköznapi tünetekkel jelentkezhet a betegség A magas vérnyomást azért is nevezik "néma gyilkosnak", mert gyakran nem jár látványos, vagy ijesztő tünetekkel.
  • Nemi vérnyomás. Magas vérnyomás 2 fok 2 fok kockázat
  • Nemi különbségek a vérnyomásértékekben az életút során | kisscsabi.hu

Ennek az az oka, hogy a tapaszból felszabaduló ösztrogén a májat elkerülve kerül a szervezetbe, vagyis nem a májban bomlik le és így káros hatás sem nemi vérnyomás kifejlődni. Milyen mechanizmuson keresztül valósul meg a magas nemi vérnyomás Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

nemi vérnyomás

Lehet, hogy érdekel