Kapszaicin ellenszere

Chilit ettél? Hogy állítsd meg az égő érzést.

kapszaicin ellenszere

Jó-e a csípős paprika torokfájás ellen? Szerző: WEBBeteg - focus.

A fül-orr-gégészek szerint ez nem biztos, hogy így van. Közkeletű vélekedés: egy tányér csípős babétel, vagy egy tüzes indiai curry-s fogás csodákat művel, egyszóval a pikáns ételek megoldást jelentenek, ha kapar vagy fáj a torkunk.

kapszaicin ellenszere

Hirdetés Sokan egyfajta léggúttísztítónak látják a chilit és a társait, melyek elpusztítják a különböző kórokozókat. Prof Michael Deeg, a német fül-orr-gégész szakorvosok egyesületnek tagja szerint ez tévedés.

Aki ezt az "eljárást" alkalmazza, csupán becsapja a szájüregében található érzőidegeket: a kapszaicin ellenszere elnyomja a torokfájástde nem szünteti meg azt - mondja Deeg. A hatás a chili- és egyéb kapszaicin ellenszere paprikákban, fűszerekben megtalálható kapszaicinnek köszönhető, melyet ban "fedeztek fel".

kapszaicin ellenszere

A kapszaicin színtelen, szagtalan anyag, vízben oldhatatlan ezért nem kapszaicin ellenszere, ha a paprika csípését vízivással kapszaicin ellenszere enyhíteni. Csípős étel, fűszer fogyasztása után, több folyamat indul el a szervezetben: endorfin, azaz "boldogsághormon" szabadul fel, mely kellemes érzést okoz, azonkívül a kapszaicin idegvégződésekre gyakorolt hatása miatt a torok, a kapszaicin ellenszere és a garat egy időre érzéketlenné válik, ezért tapasztalható a fájdalom enyhülése.

Rövid idő elteltével azonban a hatás elmúlik, s a fájdalom visszatér.

kapszaicin ellenszere

Forrás: WEBBeteg.

Lehet, hogy érdekel