Facebook

Ma322
Tegnap468
A héten322
A hónapban5339
Összesen255312

Eszeveszett mérkőzésen esett túl a Szeged a bajnokság középszakaszának második fordulójában. Kiss Csabáék ugyan nem játszottak jól, de az egyébként is feszült atmoszférájú mérkőzés a következetlen ítéletek miatt egyfajta adok-kapok játszmává alakult és nem a sport jó értelmében. Az ítéletekkel tűzdelt találkozón a hazai Vasutasok alkalmazkodtak lényegesen jobban az extrém körülményekhez, így tulajdonképpen megérdemelten győztek. Nagy kár azonban a mérkőzésért, ami igazán élvezetes is lehetett volna, így azonban jobban hasonlított egy küzdősporthoz, mint vízilabdához.

BVSC-Szeged 13-9

Nagy reményekkel érkezett a Szeged a Szőnyi útra. A Ferencváros elleni majdnem megnyert, végül döntetlenre mentett csata után nagy volt a motiváció, hogy a BVSC elleni pontrablással folytassák a menetelést Kiss Csabáék. Az első négy helyen álló csapatok közé szinte lehetetlen lenne beékelődni, de egy esetleges Euro Kupa szereplést érő ötödik hely, imponáló eredmény lenne az évek óta meglehetősen alacsony költségvetéssel dolgozó szegedi klubnak.

Ennek fényében a kezdés szegedi szempontból csalódást hozott. Rögtön egy 3-0-ás sorozattal nyitott a BVSC. Ami leginkább nem volt túl jó előjel, az az volt, hogy látszólag minimális ellenállásba ütközött az ellenfél és azok a lövések, amelyek kapura mentek, rendre át is jutottak a gólvonalon.

Persze ennyire nem egyszerű képlet. A hazai együttes mindent bevetett, amelyet fizikailag megengedtek nekik – no nem feltétlenül a szabályok, sokkal inkább – a körülmények. Érdemes megnézni a mérkőzés jegyzőkönyvi bejegyzéseit időrendi sorrendben. Nem felváltva estek az ítéletek, hanem csomagokban. Hosszú évek alatt nem túl gyakran láttunk olyan esetet, amikor fél vagy akár egy egész negyeden keresztül is mindig csak az egyik csapat volt szabálytalan. Erre elég kevés az esély. Az első negyedben a Szeged egymás után 3 alkalommal játszott emberhátrányban, az ellenfél egyszer sem, miközben például Pásztor védekezése több szegedi játékossal szemben is finoman szólva is feszegette a brutalitás határait. Ezt követően egymás után 4 hiba a BVSC oldalán. Egy négyperces cserés kiállítás jött a szegedi Chilkó Mártonnak: Pásztor ténykedését ő unta meg leghamarabb, mert hát ugye, ha a játékvezetők nem tartatják be a szabályokat és nem védik meg ennek keretében a játékosokat, akkor a játékosok kénytelenek megvédeni saját magukat. Chilkó Márton nem tett mást, csak megvédte magát és ha úgy vesszük, akkor játékostársait is, akik már addig is nem keveset tűrtek el ebből a fajta védekezésnek nevezett interakcióból, a szabályokba már bele nem férő visszavágás nélkül. Ezután 4 percen keresztül megint csak a BVSC ellen ítéletek – ne feledjük, hogy ekkor a Szeged alapvetően hátrányban volt a 4 perces kiállítás miatt, tehát így voltak egálban a létszámok. Jött 1-1 váltott ítélet, majd sorozatban 3 szegedi hiba, közte egy cserés kiállítással. A vége felé pedig közel egy negyeden keresztül csak a BVSC kapta a hibákat. Érdekes sorminta.

De térjünk vissza az állás alakulásához. A 4-1-re elveszített első 8 perc után sajnos nem fordult a tendencia, sőt egyre rosszabb lett. A védekezés nem működött hatékonyan, és a támadásban kidolgozott helyzetek is rendre sikertelenek maradtak. A nagyszünetben már 6 gólos hátrányban voltak Kiss Csabáék (9-3) és semmi jele nem volt annak, hogy Varga Péter edző vagy legalább a játékosok megtalálják az ellenszert a BVSC játékával szemben. Ebben a negyedben csak a két szegedi center volt eredményes. Itt meg kell jegyezzük, Sánta Dániel például a gólja mellett 5 emberelőnyt harcolt ki a mérkőzésen, míg kollégája, Milos Vukicevic góljai mellett 3 alkalommal szerzett fórt és egyszer blokkolt is. Egyébként a centereknek szinte emberfeletti munkát kellett elvégezniük, nem egyszer 3 védő is a nyakukba esett egyszerre.

Utólag persze könnyű okosnak lenni, de közben is lehetett látni, hogy a védelemben valamit tenni kellene. A nagyszünetben végre Varga Péter meghúzta a kapuscserét. A kapuba kisebb kihagyás után visszatérő Molnár Dávidnak nagy része volt abban, hogy a második félidőben a Szeged elkezdte a felzárkózást. Az ebben az időszakban már harmadik gólját jegyző Milos Vukicevicnek még legalább ennyi lehetősége lett volna, de úgy látszott, hogy a BVSC-nél minden védő jól tudta, hogy hogyan szereti megkapni és elcsavarni a labdát. Manhercz Krisztián cserés kiállításáért is nagy kár volt, valamint Varga Péternek is távoznia kellett a kispadtól, az utolsó majdnem másfél negyedben Barna Tamás dirigálta az együttest. 9-5-nél úgy nézett ki, hogy talán még van remény, de az ellenfél megint berámolt két gólt, az idő pedig egyre csak fogyott. Az utolsó szünetre végül mindössze 1 gólnyit sikerült ledolgozni a hátrányból (11-6).

Az utolsó 8 percet szintén egy góllal nyerte a Szeged, de ez édeskevés volt a mérkőzés megfordításához.

E-ON Férfi OB. 1., középszakasz, 2. mérkőzés

BVSC – ContiTech Szeged Diapolo 13-9 (4-1, 5-2, 2-3, 2-3)

V.: Dodog, Homonnai

BVSC: Györke – Czigány 2, Szabó Bence 1, Török, Létay 2, Kovács P., Pásztor 3. Cs.: Csapó M. 2, Várnai, Ambrus F. 2, Sugár 1, Ágh, Szabó Bendegúz. Edző: Szűcs Levente

Szeged: Meixner – Sánta 1, Pellei, Sedlmayer 1, Kiss Cs., Manhercz K., Nagy M. 1. Cs.: Molnár D. – Vukicevic 3, Basara 1, Manhercz Á. 2 (2/2), Chilkó, Illés. Edző: Varga Péter

Gól emberelőnyből: 11/5 és 12/6

Ötméteres: 1/1 és 2/2

Kipontozódott: Török (18. p.), Kovács P. (32. p.), Szabó Bendegúz (18. p.)

Kiállítva – cserével végleg: Manhercz K. (22. p.)

Kiállítva – csere nélkül, 4 perc: Chilkó Márton (13. p.)

Sárga lap: Szűcs Levente (18. p.), illetve Varga Péter (13. p.)

 

Piros lap: Varga Péter (21. p.)

 

- KissCsabi.hu -