Hypertonia szövődménye

hypertonia szövődménye

hypertonia szövődménye

Ezen kívül több sáv és több elnevezés létezik, de az közös bennük, hogy mindkét paraméter szisztolés, diasztolés esetén, ha az egyik érték magasabb, akkor azt értékeljük.

Fontos tudni, hypertonia szövődménye a vérnyomásértékek emelkedésével arányosan nőnek a kardiológiai megbetegedések kockázatai is, mint a hypertonia szövődménye, szívinfarktus, alvási apnoe stb.

hypertonia szövődménye

A magas vérnyomás okai A magas vérnyomás betegséget a kialakulás oka szerint két nagy csoportba oszthatjuk. Elsõdleges vagy primer hipertónia esetében a magas hypertonia szövődménye kialakulása mögött nincsen kézzel fogható szervi elváltozás, az nem egy másik betegség, beavatkozás eredményeként jön létre.

hypertonia szövődménye

Több tényező felel ennek a kialakulásáért öröklött hajlam, környezeti tényezők. Másodlagos vagy secunder hipertónia esetében a magas vérnyomásos állapot mögött kimutathatóan szervi, beavatkozási ok áll. Ilyen lehet például a vesertéria szűkület, phaeochromocytoma, steroidkezelés talaján kialakuló magasvérnyomás.

hypertonia szövődménye

Másodlagos magas vényomás hypertonia szövődménye az alapbetegséget kell gyógyítani, ami legtöbbször magával hozza a vérnyomás normalizálódását is. Továbbiakban a primer, elsõdleges hipertóniáról beszélünk.

hypertonia szövődménye

Előfordul úgynevezett izolált magas vérnyomás is, ami elsősorban az idősebb embereket érinti, de a jelenség már fiatalabb korban is megjelenhet, és ugyanúgy kezelést igénylő szív-érrendszeri betegség.

Ekkor ha az első érték magas csak, szisztolés izolált magas hypertonia szövődménye, ha hypertonia szövődménye második érték magas, diasztolés izolált magas vérnyomásról beszélünk.

hypertonia szövődménye

Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!

Lehet, hogy érdekel