Hirtelen pulzusemelkedés, Hirtelen nagy pulzus emelkedés. Mit lehet csinálni?

hirtelen pulzusemelkedés

A gyomor és az epehólyag problematikája - Hatvani Galina, Jakab István

Létrehozva: A szívverés hirtelen felgyorsulásának lehetséges okairól és a kivizsgálás szükségességéről dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa beszélt.

magas vérnyomás másnapossággal

Emelkedhet fokozatosan és előfordulhat hirtelen magas pulzus is Pulzusunkat legtöbbször nem hirtelen pulzusemelkedés, bár magunk is könnyen ellenőrizhetjük, a csuklónkon vagy a nyakunkon kitapintva. Az automata vérnyomásmérők is kiírják az aktuális pulzusszámot, ami fontos diagnosztikai értékű adat.

Mozgás közbeni hirtelen pulzusemelkedés

Hirtelen pulzusemelkedés lassú, tartós pulzusszám hirtelen pulzusemelkedés olyasmi, ami miatt ritkán fordulnak orvoshoz az érintettek, hirtelen pulzusemelkedés nem érzékelik a változást. Ugyanakkor érdemes kideríteni, mi áll a jelenség hátterében, hiszen nem csak olyan, hirtelen pulzusemelkedés összefüggő ok lehet, mint a nem megfelelő, egyoldalú étrend, és a mozgásszegénység, de a dohányzás, az alkoholbetegség, a droghasználat éppúgy emelheti évek alatt a nyugalmi pulzust, mint a vérnyomás problémák és bizonyos gyógyszerek is.

Hormonális állapotváltozás, például a terhesség és a menopauza is megemelheti hirtelen pulzusemelkedés pulzust. Ennél hirtelen pulzusemelkedés feltűnőbb jelenség a hirtelen magas pulzus hirtelen pulzusemelkedés, hiszen ez akár erős szívdobogásérzés, akár hirtelen pulzusemelkedés fájdalom vagy repkedő érzés formájában is megmutatkozhat.

Ennek alapvető oka a megnövekedett oxigénszükséglet, ami miatt a szívnek többször kell összehúzódnia egy perc alatt, és ez a nagyobb sebesség mutatkozik meg hirtelen pulzusemelkedés hirtelen magas hirtelen pulzusemelkedés.

kolecisztitisz magas vérnyomás

Mi miatt növekedhet meg hirtelen az oxigénszükséglet? A legnyilvánvalóbb ok a fizikai aktivitás.

Hirtelen kiugró pulzus? Ez az oka

Amikor valamilyen intenzív mozgást végzünk, természetesen gyorsabban kezd verni a szívünk, vagyis viszonylag gyorsan emelkedik a pulzus. Ugyanakkor arra fel kell figyelni, ha már kisebb megterhelés is erős szívdobogás-érzést okoz, hiszen emögött éppúgy állhat például vashiány, mint szívelégtelenség. Ha már néhány tíz méter futás után vagy második emeletre lépcsőzés kapcsán is megugrik hirtelen pulzusemelkedés pulzus, mindenképpen érdemes kardiológushoz fordulni.

vérnyomáscsökkentő gyógyszerek magas vérnyomás ellen

Akkor is megemelkedhet a pulzus, ha egy pszichésen intenzív helyzettel találkozunk. Ez nem csak izgalom lehet, de egy rosszhír vagy akár egy nagy öröm is. A cukros, finomított szénhidrát tartalmú élelmiszerek is felgyorsíthatják a pulzust, sőt, kevéssé közismert, de a finomított szénhidrát által beindított inzulinválasz a kiválasztó szervek és a belső elválasztású mirigyek harmonikus működését is összezavarhatja, ami miatt emelkedik az adrenalinszint, ez pedig további pulzusemelkedést eredményez.

Ha majd' kiugrik a szíve

Ugyanez igaz a szeszes italokra is, amely nem csak az alkohol- de a cukortartalmuk hirtelen pulzusemelkedés is okozhatnak hirtelen magas pulzust.

Aki drogokat fogyaszt például kokaint vagy ecstasytszámíthat a gyorsan bekövetkező erős szívdobogásra, de bizonyos gyógyszereknek is lehet ez a mellékhatása. Ezért a kivizsgálás előtt érdemes átgondolni, használunk-e asztmára elrendelt inhalátort, az orrnyálka-duzzanatot csökkentő spray-t vagy cseppet, esetleg fogyókúrás terméket.

mikor érdemes a magas vérnyomás ellen gyógyszereket szedni

Ezért fontos a kardiológiai kivizsgálás - Akinél többször tapasztalható a hirtelen magas pulzus, az nagy valószínűséggel orvoshoz fordul az ijedtség miatt, hiszen sokan hirtelen pulzusemelkedés a szívinfarktustólszívritmuszavartól. Amennyiben kiderül, hogy nem kardiológiai oka van a jelenségnek, hanem például pszichés, nyilván más irányban kell elindulni a kezelésben — ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

Éppen ezért a kivizsgálásnak elsősorban a pulzusemelkedést kiváltó okokat kell világossá tennie, hiszen csak ennek ismertében dönthetjük el, hogy a kezelés célja csupán a pulzus szabályozása vagy az adott betegség kezelése is.

magas vérnyomás étlap menü

Lehet, hogy érdekel