Helyes vérnyomásmérés

helyes vérnyomásmérés

Számos vérnyomás-probléma esetén fontos, hogy otthon is rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomásunkat.

Mi befolyásolja a vérnyomásmérés eredményeit?

Ehhez azonban ismernünk kell a készülékeket, a mérés lépéseit és az értékhatárokat. Segítünk az eligazodásban.

helyes vérnyomásmérés

Tudnivalók vérnyomásmérés előtt Ha jól van beállítva a vérnyomásunkakkor heti mérés elegendő, de ha panasz jelentkezik vagy éppen gyógyszeres beállítás alatt állunk, és van mód a mérésre, akkor naponta akár mérés is hasznos lehet, a kezelőorvossal megbeszélve. Az eredményeket ajánlott egy naplóban vezetni, ami nagyon hasznos segítség az orvosnak.

A helyes vérnyomásmérés

A mérés előtt pár percet töltsünk nyugalomban, helyes vérnyomásmérés az előző helyes vérnyomásmérés már ne dohányozzunk magas vérnyomás esetén a dohányzás elhagyása feltétlenül indokoltne kávézzunk vagy végezzünk megerőltető mozgást! Mérés közben támasszuk meg a hátat és az alkart! Tudni kell, hogy ha nem támasztjuk meg a hátát, vagy ülve mérünk, a diasztolés vérnyomás kb.

helyes vérnyomásmérés

Viszont ha keresztbe tesszük a lábunkat, az a szisztolés értéket növelheti meg. Az első mérés után várjunk egy-másfél percet, és ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban mérjük meg még egyszer a vérnyomást. Amennyiben a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, perc múlva mérjünk ismét.

Mind a három értéket és a pulzusszámot is jegyezzük fel. Vérnyomásmérés előtt a mandzsettát pontosan kell megválasztani Az helyes vérnyomásmérés legfontosabb lépés a megfelelő méretű mandzsetta kiválasztása.

Sokan alábecsülik a karuk körfogatát és kicsi mandzsettát választanak.

EXTRA AJÁNLÓ

Vastagabb kar esetén nagyobb nyomásra van szükség az artéria összenyomásához, így ha kicsi a mandzsetta, ez megtévesztően helyes vérnyomásmérés eredményeket hozhat, a szisztolés vérnyomás emiatt akár 20 Hgmm-rel is magasabb lehet. A legtöbb készülék mandzsettáján feltüntetik, milyen méretű kar körfogatra ajánlott, ezért vásárlás előtt érdemes lemérni a karunkat a könyök fölött, és az eladótól is segítséget kérni a választáshoz.

A mandzsettát a szív magasságába helyes vérnyomásmérés felhelyezni, ez nagyjából a könyökhajlat fölött van cm-el.

Nyiroködémás láb fáslizása - Második lépés Klub

Ennél jóval nehezebb a csuklós készülék felhelyezése, hiszen itt nagyon fontos a kar pozíciója. Ezek a készülékek ráadásul nagy szórást mutatnak a mért értékekben, nem igazán ajánlottak otthoni kontrollra. Milyen vérnyomásmérőt használjunk?

helyes vérnyomásmérés

Számos orvosi rendelőben találkozhatunk higanyos készülékekkel, amelynek működtetéséhez szükséges helyes vérnyomásmérés gyakorlat és a képzettség, mert "hallgatózni" is tudnia kell a használójának — önmérésre csak nehézkesen használható. Otthoni használatra a félautomata, illetve automata felkaros vérnyomásmérők a legjobbak, mivel ezek használatával érhetjük el a legpontosabb vérnyomásmérést. A félautomata vérnyomásmérő abban különbözik az automata vérnyomásmérőtől, hogy mérés során egy pumpa segítségével tudjuk felfújni a mandzsettát, míg automata készülék esetén bekapcsolás után egy gomb megnyomásával indítható a mérés.

Az automata vérnyomásmérők alapvetően áramlást mérnek, helyes vérnyomásmérés abból számolnak vérnyomás értékeket, amelyek bizonyos számítások miatt kismértékben pontatlanok lehetnek. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni például ritmuszavarok esetén.

Hogyan történjen a vérnyomásmérés?

Nem éri el a háziorvosát? Hívja az Egészségkalauz orvosait!

  • Vérnyomásmérés: így végezze otthon, hogy helyes eredményt kapjon - EgészségKalauz
  • Az otthoni vérnyomásmérés - Dr. Vida Orsolya
  • Kapocsi Judit PhDa KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája az alábbiakban ezeket mutatja be.
  • Országos Mentőszolgálat Alapítvány – 10 tipp a helyes vérnyomásméréshez
  • Mi a 3 stádiumú magas vérnyomás
  • Elengedhetetlen az is, hogy az eredményeket időről időre higanyos mérésekkel hasonlítsuk össze.

Kattintson IDE! Mikor forduljunk helyes vérnyomásmérés Normális vérnyomásnak tekintjük, ha az első szisztolés érték Hgmm közt van, míg a második diasztolés érték Hgmm — ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.

Lehet, hogy érdekel